Bateri KONG Tiba-Tiba? – 6 TIPS Cek Keadaan Bateri Kereta

ASSALAMUALAIKUM…Adakah anda mengalami masalah bateri kong di tengah jalan? Sedikit perkongsian mengenai bagaimana cara untuk anda mengetahui keadaan bateri kenderaan, sama ada masih boleh digunakan lagi atau perlu ditukar. antaranya ialah:

1.”starter” berpusing sedikit berat atau perlahan

apabila kita cuba untuk “start” kereta, kita dapat merasakan apabila “starter” menggerakkan “crank-shaft” sedikit berat atau sedikit lama dari sedia kala. kebiasaannya mungkin kita “start” enjin kereta memakan masa dalam 3-5 saat tetapi pada ketika bateri kereta hampir “kong”, ketika “start” enjin tersebut memakan masa lebih sedikit sekitar 7-8 saat.

tips cek bateri kong

2. Perlu “jump start” pada waktu sejuk (sama ada waktu pagi atau hujan).

Hal ini kerana keasidan bateri menurun pada waktu sejuk (anda boleh rujuk di kedai bateri berdekatan untuk mengetahui tahap keasidan bateri) atau dikenali sebagai COLD CRANKING AMPHERE (CCA).

alat cek bateri kereta kong

kebiasaannya kereta anda akan “jumper kereta” lebih kurang 3 kali seminggu, menandakan bateri tersebut perlu ditukar atau ditambah air bateri tersebut jika bateri itu adalah jenis bateri basah.

3. Bateri kelihatan sedikit kembung atau mengeluarkan air/acid

Pada kebiasanya bateri yang telah digunakan terlalu lama akan membengkak apabila “alternator” memberikan cas, hal ini disebabkan kerana keadaan bateri itu sendiri mungkin telah mencapai tahap ia tidak dapat menerima cas dari ‘alternator”.

cara buka bateri kereta

4. Berbau “tengik” atau berbau asid.

Kebiasaanya bau tersebut anda dapat hidu ketika membuka bonet kereta, akan tetapi ada disesetengah kes bau tersebut anda dapat hidu sampai ke dalam kabin kereta.

5. Alarm berbunyi tidak menentu menandakan bateri kong.

kebiasaanya kereta yang berbunyi alarm tidak tentu adalah kereta model TOYOTA atau PROTON. Ini juga menandakan bateri kereta anda dalam keadaan tidak berapa baik. Akan tetapi untuk langkah yang lebih baik anda juga haruslah memeriksa bateri ‘remote atau alarm remote’ kenderaan tersebut.

contoh model kereta proton                                                    model kereta toyata

 

6. “Range” dan level minyak dalam keadaan yang berbeza

Untuk tanda bateri ‘kong’ ini biasa berlaku pada kereta berjenama PERODUA yang mempunyai meter memaparkan ‘RANGE” kilometer untuk anda bergerak berdasarkan pada level minyak. akan tetapi apabila bateri anda dalam keadaan tidak baik, ‘RANG’ tersebut akan menunjukkan kilometer yang berbeza daripada kebiasaan contohnya: PERODUA MYVI untuk 3 bar minyak “RANGE”= 115 km. tetapi bila bateri ‘kong’ 3 bar minyak ‘RANGE’ 50 km.

indicator meter bateri kereta                                                       meter error bateri

Kalau bateri kereta anda sudah kong, tengok video ini cara nak start secara selamat.

Sekian sahaja untuk perkongsian bagaimana nak tahu status kesihatan bateri kereta anda. Jangan bateri kong di tengah jalan, baru nak cek. Tak pasal-pasal kena call towing pulak. Semoga membantu anda sediakan payung sebelum hujan.

by: Syuibnazrim

Bateri kereta anda kong di tengah jalan di Kuala Teregganu, Marang & Kuala Berang? Hubungi saya untuk bantuan.